Tobak har funnits sedan långt tillbaka i tiden och började användas i USA av indianer. När Christofer Columbus kom till Amerika 1492, bjöds han av indianerna på tobak sönderskuren och invirad i majsblad. I nutid år 2017 räknade man ut att hela 993 miljoner personer är rökare.
Tobak och hälsopåverkan
Idag vet vi att tobak är skadligt för hälsan på olika nivåer. Tobaken som är en planta, processas till olika produkter som snus i portionspåse och lössnus, cigaretter, cigariller och cigarrer. Förr var det vanligt att man kunde tugga tobak och det är ett av de äldsta sätten att inta tobaksblad. Många använder främst tobak på grund av dess beroendeframkallande ämne nikotin. När man röker eller snusar, skadar man munhälsan och både tänder och tandkött blir påverkat. Tobak kan göra att tandköttet drar sig tillbaka och i sin tur orsakar ilningar i tänderna. Om man har ilningar i tänderna på grund av rökning eller annat, kan effektivt tuggummi mot ilningar i tänderna hjälpa! Lungorna påverkas av rökning, särskilt under en längre tids användning. Forskning på Karolinska Institutet, visar att rökning orsakar inflammation i lungorna som i sin tur leder till KOL. Det är även känt att rökning och användning av snus kan ge cancer, hjärt- kärlsjukdomar, åderförfettning och stroke.
Hur slutar man röka och snusa?
Det kan vara svårt att sluta röka och snusa då tobak är mycket beroendeframkallande, men det är inte omöjligt. Det är motiverande att veta om fysiska hälsoresultat av att sluta med tobak och då blir man mer motiverad att sluta. Ett fantastiskt fakta är att redan åtta timmar efter att man har börjat med ett rökstopp, minskar halten av kolmonoxid i blodet ner till det normala! Efter två veckor till tre månader har blodcirkulationen och lungfunktionen förbättrats avsevärt samt att hosta och andfåddhet minskat. Ju mer man vet om effekterna av att sluta röka, desto mer motiverad blir man. Att sluta snusa är inte heller enkelt, men faktum är att sluta snusa ger en bättre andedräkt och finare tänder. Att sluta snusa eller röka, kräver att man först och främst har viljan och motivationen. Ett bra tips är att man sätter ett datum och månad, en deadline för målet när man ska ha slutat helt med tobak. I början kan det vara bra att undvika vissa platser eller situationer som annars lätt kan leda till en cigarett eller en portion snus. Några sådana situationer kan vara fester eller att man blir utsatt av stor stress. Man ska även ha en plan för vad man istället ska göra om suget sätter in.
Hjälpmedel till att sluta röka och snusa
Idag finns det en mängd olika effektiva produkter som kan hjälpa till med tobaksavvänjningen. Även om man kanske har bestämt sig för att sluta tvärt, kan ett drastiskt slut ge för svår abstinens som resultat. Det finns både tuggummin, plåster och tabletter som innehåller en mindre mängd nikotin. Att minska på nikotinet successivt brukar kunna leda till ett varaktigt resultat och minskar risken för återfall. Annars går det även att sluta röka och snusa med den gamla beprövade metoden att helt enkelt skära ner för att sedan sluta helt.